Puteri Fadzilah Lubabul Bolkiah akan menikah dengan Awang Abdullah Nabil Mahmoud Al-Hashimi bulan ini. Pesta panjang digelar!
Puteri Fadzilah adalah putri dari Sultan Brunei Hassanal Bolkiah dan Puan Hajah Mariam Hj. Abdul Aziz. Dalam pengumuman resmi yang diposting di media sosial resmi Keluarga Kerajaan Brunei, terungkap, upacara pernikahan kerajaan akan diadakan selama 10 hari, mulai 16 Januari 2022 sampai dengan 25 Januari 2022.
Seperti yang terungkap dalam postingan media sosial, jadwal upacara adatnya sebagai berikut:
SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT
16 Januari (Minggu) - Majlis Istiadat Bersuruh Diraja (Upacara Kerajaan)
17 Januari (Senin) - Majlis Istiadat Opening (Upacara Pembukaan)
18 Januari (Selasa) - Majlis Istiadat Menghantar Tanda DiRaja dan juga Pertunangan DiRaja
19 Januari (Rabu) - Majlis Istiadat Bedak Pengantin Diraja (Upacara pemberkatan calon pengantin oleh keluarga)
20 Januari (Kamis) - Majlis Istiadat Akad Nikah Diraja
23 Januari (Minggu) - Majlis Istiadat Bersanding Pengantin Diraja (Resepsi pernikahan kerajaan)
24 Januari (Senin) - Majlis Persantapan Diraja (Perjamuan Kerajaan)
25 Januari (Selasa) - Majlis Istiadat Membaca Doa Selamat & Menutup Gendang Jaga-Jaga (Upacara Penutupan)
Majlis-majlis bagi Istiadat Perkahwinan Diraja ini akan dimulai dengan Majlis Istiadat Bersuruh Diraja, yang akan diadakan pada Ahad, 13 Jamadilakhir 1443 bersamaan 16 Januari 2022, diikuti dengan Majlis Istiadat Membuka Gendang Jaga-Jaga dan Majlis Istiadat Menjunjung Kurnia Gendang Jaga-Jaga, yang akan diadakan pada Isnin, 14 Jamadilakhir 1443 bersamaan 17 Januari 2022.
Sementara itu, Majlis Istiadat Menghantar Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja juga Majlis Istiadat Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja akan diadakan, pada Selasa, 15 Jamadilakhir 1443 bersamaan 18 Januari 2022.
Majlis Istiadat Berbedak Pengantin Diraja akan diadakan, pada Rabu malam Khamis, 17 Jamadilakhir 1443 bersamaan 19 Januari 2022.
Majlis Istiadat Akad Nikah Diraja akan diadakan, pada Khamis, 17 Jamadilakhir 1443 bersamaan 20 Januari 2022.
Majlis Istiadat Bersanding Pengantin Diraja akan diadakan, pada Ahad, 20 Jamadilakhir 1443 bersamaan 23 Januari 2022.
Majlis Persantapan Diraja akan diadakan, pada Isnin malam Selasa, 22 Jamadilakhir 1443 bersamaan 24 Januari 2022 juga Majlis Istiadat Membaca Doa Selamat dan Menutup Gendang Jaga-Jaga akan diadakan, pada Selasa, 22 Jamadilakhir 1443 bersamaan 25 Januari 2022.
(nu2/dar)